Agneta Evenhuis

vorm
2002 - heden

Breda
Potlood op papier
diverse formaten tot 150 x 235 cm

In deze serie zitten de vroegste tekeningen. Deze vroege tekeningen zijn nog abstract en hebben als onderwerp het zoeken naar wat een vorm is. Het verschil met de tekens uit de andere series (snelweg en recherche) is, dat de vormen hier uit de natuur afkomstig zijn. De latere tekeningen hebben een sterke relatie met de series suburb en recherche.

De tekeningen ontstaan op een andere manier dan de installaties, objecten en films. Begonnen in 2002 als uitlaatklep, is het inmiddels uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van het werk. Tegenwoordig zijn de tekeningen concreter en scherper in vergelijking met de vroege.
In de eerste tekeningen was het uitgangspunt, dat er geen concept aan ten grondslag lag. Tekenen zonder verantwoording af te leggen, dat was de bedoeling. Maar dat standpunt is niet vol te houden als er steeds weer een tekening bijkomt. Dus kreeg het tekenen een laboratoriumfunctie waarin ik eerder keek naar wat ik deed, dan bepaalde wat ik moest doen. En zo is het nog steeds.
Tot nu toe is het alleen potlood op papier: zo eenvoudig mogelijk.
De inhoudelijk verdeling van de tekeningen in series zijn niet scherp. In wezen gebeurt in alle tekeningen hetzelfde maar met een andere nadruk.