Agneta Evenhuis

déjàvu I
1998

Der Aa-kerk Groningen
installatie
augustus 1998
ruimte 3 x 6 x 4 m
8mmfilm, filmprojectors, draaiplateaus

Filminstallatie met twee in tegengestelde richting ronddraaiende 8mm films in de ruimte onder het orgel van de der Aa-kerk.

Ronddraaiend op hangende draaiplateaus worden de twee films Déjà Vu en Duiven geprojecteerd op alles wat waar de projectie langs komt. Dat zijn de oude witte muren van de kerk, de openstaande deuren, de trap naar het orgel en als het meezit de enorme ballon (van een andere kunstenaar) die in de ruimte van de kerk hangt.
Déjàvu Vu is een 8mmfilm van 5 achterelkaar lopende mannen die in een loop draait, waardoor de mannen nooit uitgelopen raken.
Duiven (1997) is een 8mmfilm waarin duiven hun rondjes vliegen boven de stad in de buurt van hun standplaats. In de beschrijving van films (film/video) is meer te lezen over deze films.
Beide films lopen in een loop, waardoor het lopen en vliegen nooit stopt. De afdraaisnelheid is teruggebracht tot 3 beelden per seconde waardoor de beweging van het lopen en vliegen geanalyseerd lijkt te worden. Doordat de projecties in tegengestelde richting ronddraaien, schuiven de beelden over elkaar heen.