Agneta Evenhuis

Geluidvanger
2003

Zundert (NB)
Installatie
4,5 x 1,5 x 2 m
gips, plastic buis, caravan

Een kleine caravan is omgebouwd tot een omgevingsgeluidcabine. De geluidvanger staat op een dorpsplein en kan beschouwd worden als een kermisattractie. Het maakt deel uit van een druk bezocht evenement, Autour de Vincent. Het interieur van de piepkleine caravan is wit gemaakt en de bovenlichten zijn voorzien van platen waar buizen doorheen lopen. De buizen hangen aan een kant binnen en buiten verspreiden ze zich naar alle kanten, hoog en laag, van binnenkamers tot hoog in de bomen. Elke buis heeft aan het uiteinde een stenen trechter, waarmee het geluid van de omgeving selectief wordt opgevangen. Via de buizen wordt het geluid naar het binnenste van de caravan getransporteerd.
Wie zich wil terugtrekken in de caravan, kan de deur achter zich sluiten, op de bankjes plaatsnemen en het oor aan een buis zetten (of twee buizen aan beide oren). Wat je hoort is prachtig: Vogels kwetteren en mensen vertellen je dingen die niet voor jouw oren bestemd zijn, de schrijver Kader Abdollah zit vlak naast je.

Sommige kinderen ontdekken een ander middel om de geluidvanger te gebruiken: zij maken er een geluidbrenger van. Je kunt je voorstellen wat er gebeurt als de slang als een toeter aan hun mond wordt gezet.