Agneta Evenhuis

Vertrek
2008

Markdal Breda
De fundamenten van 2 gebouwtjes
mei - november 2008
5 x 5 m en 3 x 3 m
betonsteen, metselwerk, stucwerk

''Een ruimte in een ruimte''

Op de grens van de stad en het land liggen de fundamenten van twee gebouwtjes als plattegronden in het rivierdal van de Mark. Ze vertegenwoordigen een ruimte waar we binnen kunnen gaan, net als bij een echt huis. Met één stap over de muur of door de deuropening ben je in een andere wereld. Je kijkt om je heen, loopt van de ene kamer naar de andere, staat voor het raam en kijkt naar buiten. Het landschap strekt zich voor je uit. In je hoofd ben je ergens anders maar tegelijkertijd ben je hier.

De gebouwtjes werden in opdracht van St. Museumontwikkeling te Amersfoort gebouwd als een tijdelijk kunstproject. Snelgroeiend weidegras overwoekerde de fundamenten bijna. In de korte bestaanstijd hadden de ruimtes al veel verschillende functies, van speelplaats tot slaapplaats voor mensen en dieren.

In september vond er een klankperformance plaats. De performance werd uitgevoerd door het Amersfoorts Koper Ensemble (5 koperblazers).
Het bestond uit het om beurten starten van de opvolgende tonen in de toonladder C-C, waarbij elke toon wordt aangehouden, zodat tenslotte alle tonen tegelijkertijd klinken. In de presentatie is een impressie te zien en te horen van de gebeurtenis.