Agneta Evenhuis

Tijdpijlen en maaltijden
2000

theehuis in Hoogerheide
installatie
september-oktober 2000
210 x 110 x 80 cm (object); binnenruimte Ø400 cm
gips, licht (projectie)

Het interieur van het verduisterde achthoekige theekoepeltje op het landgoed is omgevormd tot het binnenste van een camera obscura. U bevindt zich dus ín de camera. Rondom zijn kleine gaatjes aangebracht in de wanden. Het licht dat daardoor valt veroorzaakt de projectie binnen. Het zicht wordt uitsluitend veroorzaakt door de omgekeerde projectie van de bomen, luchten en velden die zich buiten het theekoepeltje bevinden. U ziet in het begin niets. Uw ogen moeten wennen aan het donker. Als ze daaraan gewend zijn begint u dingen te zien die u niet meteen begrijpt.
Midden in de ruimte staat een gedekte tafel. Er is beweging op de tafel en hier en daar is een lichtvlekje te zien. Borden lijken op te rijzen. Het lijkt of er eten op ligt. Langzamerhand zie je meer en onderscheid je het hele tafelblad. Blaadjes van de bomen bewegen zachtjes en de glazen wiegen mee. De kleur is vreemd: blauwig licht met diepe schaduwen.

De tafel die u ziet is een aaneengestuukt blad, waarin de mallen van de borden, het bestek en de glazen verzonken zijn. De mallen zijn gemaakt door het werkelijke servies en bestek af te gieten. De ene keer de binnenvorm, de andere keer de buitenvorm. Het witte stucwerk is uit één stuk en is het projectiescherm voor de ''film'' van de omgeving die voortdurend tegelijkertijd gemaakt en afgedraaid wordt.